EstBAN ingelinvestorid külastasid ettevõtlikku linna Tartut

12 October, 2020
Neljapäeval ja reedel toimunud EstBAN Angel Camp 2020 tõi Tartusse üle 50 ingelinvestori, riskikapitalisti ja startup ökosüsteemi tugiorganisatsioonide esindaja. Kahe päeva jooksul toimusid Eesti startup-maailma arenguga seotud ettekanded, külastati Delta õppehoonet ja Geenivaramut ning tutvuti Tartu parimate iduettevõtetega.

EstBANi tegevjuhi Anu Oksa sõnul on iga-aastase ürituse eesmärk tuua kokku võrgustiku  liikmed ja partnerid, et luua soodne pinnas koostöö ja uute ärivõimaluste tekkeks. Lisaks uutele teadmistele on oluline pakkuda võimalust kontaktvõrgu laiendamiseks. Peamisteks teemadeks oli ettevõtetes agiilse meetodi rakendamine, idufirma juhtide ja asutajate psühholoogia ning uue Siena Secondary Fund’i tutvustamine. Esimene päev lõppes Eesti Asutajate Seltsi arutlusringiga, kus Bolti, Salvi ja Mooncascade’i asutajad rääkisid oma isiklikest investeerimiskogemustest. 

Varasemalt on EstBAN Angel Camp toimunud Pärnus ja ühe korra ka Helsingis. Sel aastal otsustati külastada heade mõtete linna Tartut. „Tartu võttis meid soojalt ja avasüli vastu – sealne ettevõtluskogukond kasvab jõudsalt ja on näha, et ühiselt ülikooli, linna ja ettevõtetega panustatakse uute idufirmade kasvu, nende jaoks sobiva keskkonna ja uute programmide loomisse,” sõnas EstBAN tegevjuht Anu Oks.

Reedel külastati Geenivaramut, kus anti ülevaade geneetika viimastest arenguhüpetest ja tulevikuperspektiividest. Geenivaramu juht Tõnu Esko rääkis Eesti riikliku biopanga loomisest ning võimalustest, mida loob rohkem kui 200 000 eestimaalase geneetilise informatsiooni omamine. Lisaks tutvustati äriinglitele Tartu linna ja Tartu Ülikooli Delta keskuse rolli ettevõtluskeskkonna arendamisel. Tartu abilinnapea Raimond Tamm rääkis targa linna kontseptsioonist – innovatsioonist, võimalustest ja väljakutsetest. Üks väljakutse, aga ka võimalus Tartu linnale oleks linnakeskkonna ettevõtlusinkubaatori/kiirendi loomine, et innovaatilistel ettevõtetel oleks arenemiseks olemas sobiv keskkond.

Abilinnapea sõnul on Tartule väga oluline arendada targa linna kuvandit ja teha koostööd iduettevõtetega. Linn on kogunud ja jaganud andmeid, mis aitavad luua platvorme näiteks bussiinfo edastamise ja mobiilse parkimise parendamiseks. Edukas näide koostööst iduettevõtetega on Metallica kontserdi ajal tehtud uuring, mille raames mõõdeti koostöös EASiga suurürituse mõju Tartule. 

EstBAN Angel Camp’i lõpetas Tartu startup kogukonna parimate ettevõtete esitlus sündmus SPARK Demo Keskuses – seitse silmapaistvamat ettevõtet Tartu Biotehnoloogia Pargi, Tartu Teaduspargi S2B Launchpad ja ESA BIC inkubatsiooniprogrammidest said esitleda oma ideed ingelinvestoritele.  Sealjuures said ettevõtted investoritelt väärtuslikku tagasisidet ja häid mõtteid oma ärimudeli edasi arendamiseks. Järgmine hea võimalus iduettevõtetel investorite ette astuda on jaanuaris sTARTUp Dayl, kus EstBANi investorid teevad ca 200 000-eurose investeeringu parimasse ettevõttesse.

EstBAN on varases arenguetapis iduettevõtetesse investeerivate erainvestorite katusorganisatsioon, mille eesmärk on arendada Eesti investeerimiskultuuri ja aidata kaasa regiooni startuppide arengule.  Ühiste koolituste, reiside ja sündmuste käigus jagatakse kogemusi, õpitakse teineteiselt ning luuakse kontakte investorvõrgustikega üle maailma.  EstBANil on 150 liiget Eestist ning mujalt.

Sündmust on toetanud Euroopa Regionaalarengu Fond ja Startup Estonia.